Wat zijn nu de beste en populairste bordspellen voor volwassenen van 2023?

Om dat te ontdekken hebben we gekeken naar de verkoopcijfers van enkele van de grote spelers en de rangschikking op sommige van de populairste verkoopsites. Hieruit hebben we dan een top van beste bordspellen volwassenen 2023 gedistilleerd. Hou je vast, daar gaan we dan.

de beste bordspellen volwassenen - 30 seconds

Top 10 bordspellen volwassenen 2023

In 2022 werden er weer erg veel bordspellen verkocht. Zeker in de koude en donkere herfst- en wintermaanden spelen mensen al eens graag thuis of bij vrienden een leuk gezelschapsspel.

Welke? Dat ontdek je hier:

 1. 30 Seconds

  beste bordspel volwassenen 2023Een pijlsnel partyspel, zo noemen de ontwerpers hun bordspel 30 Seconds en dat valt blijkbaar wel in de smaak. Het is de bedoeling dit spel in teams te spelen en de opzet is dat iemand 5 begrippen probeert te omschrijven en dat de anderen binnen de 30 seconden zoveel mogelijk van die begrippen proberen te raden. Je kan je al voorstellen dat dit garantie biedt voor veel gelach, geroep en jolijt. Vandaar ook de enorme populariteit van het spel.

  Je hebt het standaard Nederlandstalige spel, en daarnaast heb je ook nog eens een Vlaamse editie 30 Seconds waarin ook Vlaamse begrippen aan bod komen. Er is ook een uitbreiding te verkrijgen met 2400 extra begrippen en een speciale editie voor kinderen met aangepaste begrippen om te raden.

  Kopen? Standaard editieVlaamse editieJunior editieUitbreiding

 2. Ticket to ride Europe

  beste bordspellen volwassenen - Ticket to ride EuropeTicket to ride Europe is een vrij makkelijk aan te leren bordspel waarbij je aan de hand van bestemmingskaarten die je aan het begin van het spel krijgt en die je moet verborgen houden, treinroutes met stationnetjes moet aanleggen tussen verschillende Europese steden rond 1900. Terwijl je het speelt kan je punten verdienen op verschillende manieren. Aan het einde van het spel wint de speler met de meeste punten. Hierbij is het ook belangrijk wie de langste treinroute heeft kunnen aanleggen en met welke bestemmingskaarten. Het spel klinkt misschien ingewikkeld maar is dat niet. Het is een spannend spel dat leuk is om in groep te spelen. In onze regionen is het een erg grote hit, en dit al jaren.

  Ondertussen zijn er tal van varianten en uitbreidingen te vinden. Te veel om op te noemen. De leukste zijn misschien Ticket to ride Nederland (uitbreiding)

  Kopen? Ticket to ride EuropeTicket to ride Nederland

 3. Rummikub

  Rummikub - beste bordspellen volwassenenRummikub is één van die bordspellen voor volwassenen (en kinderen) die al jaren en jaren tot de populairste gezelschapsspellen van Nederland en België blijft horen, en dat is ook wel begrijpelijk. Het is een vrij makkelijk spel dat een aantal leuke spelelementen combineert. Maak mooie cijferreeksen met de gekleurde cijfers op je plankje. Wie legt de slimste combinaties? Ben jij degene die het eerst alle cijfers op tafel heeft liggen? Een spel dat inzicht, durf en tactiek combineert. Rummikub kan je al spelen vanaf 6 jaar.

  Kopen? RummikubRummikub GraffitiTravelJunior

 4. De Kolonisten Van Catan

  beste bordspellen volwassenen 2023 - De Kolonisten Van CatanDe Kolonisten Van Catan is een van de best verkopende spellen van de laatste tijd en het blijft maar populair. Het is dan ook erg leuk om in groep te spelen, en dat kan zelfs vanaf 10 jaar al. De bedoeling is om met grondstoffen dorpen, straten en steden te bouwen. Maar ook op andere manieren kan je broodnodige punten verzamelen om zo het spel te winnen. Een heel gevarieerd spel dus dat erg leuk is om te spelen. Je hebt ook verschillende uitbreidingen die het spel nog verrijken en een Junior Editie.

  Kopen? De Kolonisten Van CatanBig BoxUitbreidingenJunior

 5. Carcassonne

  beste bordspel volwassenen - CarcassonneCarcassonne is een heel leuk bordspel dat ook heel goed met wat jongere kinderen gespeeld kan worden. Het is erg fantasievol uitgewerkt ook, en het spelverloop is telkens anders maar toch makkelijk uit te leggen. In dit spel bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van horigen scoor je punten voor afgebouwde projecten. Elke beurt leg je één landschapstegel neer en mag je er één horige opzetten. Zo zijn er tegels met wegdelen, met kloosters, met stadsdelen en/of met stukken weide. In principe mag er niet meer dan één horige op een project staan. Wie de meeste horigen op een afgebouwd project heeft, krijgt daar direct punten voor. Voor elk soort project gelden verschillende spelregels voor het aantal te ontvangen punten. Het spel is afgelopen als alle tegels zijn gelegd. Wie de meeste punten heeft, wint. Er zijn ook vele leuke uitbreidingen te vinden zoals Jagers & Verzamelaars die erg leuk is. De Junior editie is ook erg leuk.

  Kopen? CarcassonneJagers & VerzamelaarsAndere uitbreidingenJunior

 6. Codenames

  bordspellen volwassenen 2023 - CodenamesCodenames is een uniek woordspel, waarbij de spelers associaties met woorden moeten zoeken. Twee rivaliserende geheime diensten kennen de geheime identiteit van de 25 spionnen. Hun teamleden kennen deze enkel bij hun codenaam. Beide teams gaan met elkaar de strijd aan en proberen als eerste contact te leggen met hun spionnen. Het diensthoofd van elke geheime dienst geeft aanwijzingen door één woord te zeggen dat te maken heeft met meerdere worden op de tafel. Zijn teamleden proberen de woorden van hun kleur te raden zonder daarbij spionnen van de tegenstander aan te wijzen. En natuurlijk wil iedereen wil uit de buurt van de huurmoordenaar blijven. Een leuk en spannend teamspel dus dat garant staat voor uren spelplezier. Er is ook Codenames Duet en Codenames Pictures, beide leuke varianten op het hoofdspel.

  Kopen? CodenamesCodenames DuetCodenames Pictures

 7. De Legenden van Andor

  beste bordspel 2023 - De Legenden van AndorDe Legenden van Andor is een heel fijn ontwikkeld spel dat bovendien leuk is ontwerpen. Je kan ook direct beginnen en leert de spelregels gaandeweg. Elke speler is een held die het land van fantasie Andor moet verdedigen tegen allerlei monsters. Je kruipt zo in de huid van een tovenaar, dwerg, krijger en boogschutter, elk met unieke eigenschappen. De helden verzamelen goud, edelstenen en allerlei voorwerpen, die hun kracht en wilskracht verbeteren. Zo kunnen ze hun tegenstanders beter aan. Onvoorziene gebeurtenissen maken het de spelers echter voortdurend lastig. Alleen door goed overleg en gezamenlijke gevechten kunnen de helden overleven! Het spel bevat 5 verschillende, uitdagende legenden, waaronder een introductiespel. Naast een aantal uitbreidingen heb je ook een zelfstandig vervolgspel dat ook erg goed is: De Laatste Hoop.

  Kopen? De Legenden van AndorUitbreidingenDe Laatste Hoop

 8. Dixit

  volwassen bordspel 2023 - DixitHet bekroonde bordspel Dixit bevat prachtige kaarten die voor verschillende interpretaties vatbaar zijn. Bij dit gezellige bordspel is het belangrijk om je medespelers goed in te schatten en je verbeelding de vrije loop te laten gaan. Het spel heeft weinig spelregels, waardoor het heel snel te leren is. Alle spelers hebben altijd zes kaarten in hun hand, waarop mysterieuze tekeningen te zien zijn. Om de beurt is een speler de verteller die een kaart uit zijn hand kiest en deze omschrijft. Dit kan door middel van een woord, een zin, of het maken van een gebaar of geluid. Alles is toegestaan. Probeer je tegenstanders goed in te schatten en zorg dat je hint niet té makkelijk of té moeilijk is. Een rustig en aangenaam spel dus waarbij je je verbeelding mag laten werken. Minder jachtig dan andere bordspellen in deze lijst en met talloze uitbreidingen met extra kaarten. Een meer strategische variant is Dixit Universe. Het mooie Dixit Odyssey verkent dan weer nieuwe werelden.

  Kopen? DixitUitbreidingenDixit UniverseDixit Odyssey

 9. Wingspan

  goed bordspel volwassenen - WingspanMisschien wel het bordspel met de mooiste uitwerking (en het mooiste concept) in deze lijst is Wingspan. Door vogels in je persoonlijke natuurgebied uit te zetten verzamel je voedsel, eieren en punten. Wie zijn vogels het slimst samen laat werken, wint het spel. Elke vogel komt in een van drie soorten natuuromgeving terecht: bos, weide of moeras. Daar gaan de vogels voor je aan de slag. Zo wordt in het bos voedsel verzameld, terwijl de weide ervoor zorgt dat er eieren worden gelegd en het moeras je meer vogelkaarten geeft. Door je vogels slim met elkaar samen te laten werken, behaal je het meeste voordeel. Dankzij tactische combinaties scoor je zo meer eieren, kaarten of voedsel dan je tegenspelers. Het spel bevat 170 unieke vogelkaarten, die in combinatie met de verschillende bonuskaarten voor oneindige variatie zorgen. Je hebt ook 3 fraaie uitbreidingen: Azië, Europa en Oceanië. Alledrie erg mooi ook.

  Kopen? WingspanAzië – EuropaOceanië

 10. Asmodee Azul

  Asmodee Azul - leuke bordspellen volwassenenAsmodee Azul is een erg tactisch bordspel waarbij het spelverloop te maken heeft met de prachtige patronen die je in het spel terug vindt. In dit leuke spel krijgen de spelers van de koning de opdracht om de muren van het koninklijk paleis in Evora te verfraaien. Zo moet je als speler patronen vormen en de muren van het paleis bekleden. Scoor de meeste punten om te winnen! Asmodee Azul is geschikt voor 2 tot 4 spelers en een waardige afsluiter van deze top 10 van bordspellen voor volwassenen. Als je dit spel leuk vindt om te spel heb je overigens nog aan aantal andere leuke varianten.

  Kopen? Asmodee AzulVarianten

Nog 4 klassieke bordspellen als uitsmijter

Naast deze modernere top 10 van volwassen bordspellen kunnen we het niet laten nog snel 4 klassieke bordspellen te vernoemen die nog steeds erg populair zijn, én die de moeite zijn om te blijven spelen.

beste bordspellen volwassenen - monopoly

 1. Scrabble is waarschijnlijk het meest populaire woordspel ooit. Een klassieker onder de bordspellen die je kan blijven spelen met elkaar.
 2. Risk. Het opwindende strategische bordspel dat je toelaat om de hele wereld te veroveren.
 3. Monopoly is nogal kapitalistisch van insteek maar wat is er leuker dan je familie of vrienden torenhoge tarieven aan te rekenen als ze de pech hebben op jouw hotel te komen. Het ultieme gezelschapsspel voor volwassenen. Er is een variant voor België en voor Nederland, naast talloze andere thematische varianten.
 4. Stratego blijft het leukste bordspel om met 2 spelers te spelen. Ideaal ook om als volwassene met een kind te spelen.